top of page
Pregled

Seznanili nas boste z vašimi težavami in željami. Prosili vas bomo, da izpolnete vprašalnik o vašem splošnem zdravju. Natančno bomo pregledali vaše zobe, obzobna tkiva in usta.

Pogovorili se bomo o potrebnih posegih, trajanju terapije, terminskem planu in stroških, po potrebi sestavili predračun.

V Zobozdravstvu Lavtar ob prvem pregledu odpravimo akutne težave (eventuelne bolečine, nujna oziroma moteča stanja) ali pa vam očistimo zobni kamen, speskamo in spoliramo zobe.

V teh primerih je pregled brezplačen.

Preventivne preglede pri zobozdravniku priporočamo na pol leta.

Zabarvanja zob

Beli zobje so splošno sprejet simbol zdravja in mladosti, zato si mnogi ljudje želijo svetlejših zob.

Kajenje, kava, čaj, hrana z močnimi barvili, zdravila… zabarvajo zobe, ki izgubijo svojo prvotno barvo, pogosto je lahko osnovna barva zob v bolj rumenih ali sivih odtenkih, kot bi želeli.

Na zaznavanje barve zob dodatno vpliva tudi polt kože in ličil. Neodvisno od barve zob bodo le-ti pri temnejši polti in ličilih izgledali svetlejše.

Zobe lahko posvetlimo mehanično in/ali kemično.

Poliranje zob

Mehanična sredstva delujejo na principu abrazije - vsebujejo delce, ki mehanično odstranjujejo zabarvanja s površine zob. Abrazivna sredstva so sestavina večine zobnih past, zobozdravnik v zobni ambulanti pa uporablja namenske paste za poliranje.

 

Peskanje zob

Sodoben način odstranjevanja površinskih zabrvanj je peskanje zob. Proseg je enostaven in neboleč. Redno peskanje priporočamo kadilcem in ljudem ki pogosteje uživajo kavo, čokolado, rdeče vino...

 

Beljenje zob

Kemična sredstva so geli z vodikovim in/ali karbamidnim peroksidom, iz katerih se sproščanjo reaktivni kisikovi ioni, ki oksidirajo zabarvanja. Prodirajo v samo substanco zoba. Beljenje vam varno posvetli vaše zobe in traja do pet let, odvisno od vaših navad pitja kave, čaja in kajenja. Najvarnejši način beljenja zob je pod nadzorom zobozdravnika.

Če želite imeti svetlejše zobe takoj, vam bomo predlagali beljenje v ordinaciji; v ordinaciji belimo tudi potemnele zdravljene zobe. Večina pacientov pa se odloča za beljenje zob doma. Končni rezultat je enak, domače beljenje je bolj postopno kar omogoče boljšo kontrolo izida.

Če se odločite za beljenje doma, vam izdelamo šabloni. V ti šabloni zvečer vstavite belilno pasto in jih nosite preko noči. Nošnja šablon praviloma ne povzroča težav. Postopek je vedno pod nadzorom zobozdravnika.Čas beljenja pa je odvisen od vrste zabarvanja ter stopnje željene posvetlitve. Navadno pa traja beljenje od dva do štiri tedne.

Pomembno je, da vsaj 48 ur po beljenju ne uživamo snovi, ki povzročajo zabarvanja zob (kava, čaj, rdeče vino..). V tem času poteka rehidracija zob (vstop vode v zobovino) in bi se zobje ponovno zabarvali.

Beljenje je večinoma učinkovito, ni pa primerno za vse. Bolj smiselno je za zobe, ki so potemneli zaradi starosti, kave, čaja ali kajenja. Rumeno, rjavo ali oranžno zabarvani zobje se na beljenje bolje odzivajo od sivih madežev (kajenje, tetraciklini, fluoroza), zato pri teh madežih rezultati niso tako očitni. Navadno zobje na barvni skali zob posvetlijo za dva odtenka, vendar rezultata ne moremo predvideti.

Beljenje posvetli samo zobe, ne pa tudi umetnih materialov, ki sestavljajo zalivke in prevleke, zato je po beljenju pogosto potrebna menjava le-teh.

Številne študije v preteklih petih letih so pokazale, da je beljenje zob varno in učinkovito. Pri nekaterih pacientih lahko pride med beljenjem do rahlega vnetja dlesni in občutljivosti zob, ki pa po terapiji hitro izginejo.

Zobni kamen

Na zobeh se ves čas naseljujejo bakterije, ki skupaj s produkti svoje presnove tvorijo zobne obloge. Določene predele zobovja zaradi težje dostopnosti, neugodnih morfoloških ali anatomskih razmer slabše čistimo; tu zobne obloge ostajajo.

V obloge se vežejo minerali iz sline, le-te pa v približno dveh tednih "okamenijo", nastane zobni kamen. Zobnegaa kamna ne morete odstraniti sami, očisti vam ga zobozdravnik.

Zobni kamen dodatno onemogoča čiščenje, posledično kopičenje bakterijskih oblog spodbuja nastanek novega kamna, čemur sledi vnetje dlesni, parodontalna bolezen in eventuelna izguba zob.

Parodontalno bolezen preprečujemo z ustrezno ustno higieno in čiščenjem zobnega kamna.

Čiščenje zobnega kamna priporočamo vsaj enkrat letno.

Plombe

Karies

Zobno gnilobo je potrebno odstraniti. Prizadete zobne krone zobozdravnik nadomesti s plombami. V sodobni stomatologiji uporabljamo:

Kompozitne zalivke

Posnemajo barvo in prosojnost zoba, zahtevajo minimalno odstranitev zobne substance, zaradi kemične vezave zob dodatno utrdijo.

Kemično so epoksi smole, v katere so vstavljeni stekleni delci. Material se pri strjevanju krči, kar lahko povzroči nastanek špranje med zalivko in zobom. Pojav kompenziramo z ustrezno tehniko izdelave - plast za plastjo dodajamo direktno na zob in strjujemo s posebno lučjo.

Zaradi zahtevne tehnike izdelave so relativno drage.

Amalgamskim zalivke

Za večino pacientov so estetsko nesprejemljive, zobozdravnik jih izdela v specifičnih primerih. Prednosti: trajnost, nezahtevnost izdelave, cenenost.

Inlay-i in Onlay-i

Inlav-i in onlay-i so v zobotehničnem laboratoriju izdelane plombe. Z njimi oskrbimo obsežne destrukcije zob. Te plombe presegajo vse ostale v natančnosti izdelave, estetiki, trajnosti, obsegu indikacij in žal, ceni.

Steklasto-ionomerne zalivke

Steklasto-ionomerne (Fuji IX GP, Fuji Equia) zalivke zaradi enostavnosti izdelave, kemične vezave z zobovino in sproščanja fluora uporabljamo kot poltrajne restavracije za stalne (nezadostna abrazivna odpornost) in kot material izbire za mlečne zobe.

Zdravljenje zob

Zdravljenje zob delimo na zdravljene živih zob (prisoten živ, sterilen živec), ki je potrebno kadar škodljivi vplivi zaradi preobsežnih karioznih defektov, globokih plomb, poškodbe zoba ali pa zaradi načrtovanega protetičnega zdravljenja dosežejo zobno pulpo (žile in živci v zobu) in zdravljenje mrtvih zob (odsotnost sterilnega tkiva) - zobje z ostanki odmrlih tkiv, predhodno zdravljeni zobje.

Vnetja zobnega živca – pulpitisa ne znamo zdraviti, potrebna je odstranitev zobne pulpe in sterilna zapolnitev nastalega prostora. Zdravljenje zob je ponesrečen izraz, dejansko gre vedno za ustrezno mehansko in kemično obdelavo prostora nastalega po odstranitvi živca z namenom sterilizacije in hermetične zapolnitve le-tega.

S kanalskimi inštrumenti (ustrezne pilice in svedri) odstranimo živec in ustrezno oblikujemo koreninske kanale. Med delom prostore spiramo z različnimi razkužili - najpogosteje vodikov peroksid, natrijev hipoklorit in klorheksidin. Po končani mehansko-kemični obdelavi prostor natančno tesno zapolnimo do dela zoba, kjer živec in žile vstopajo v zob (apeks) z gutaperčnimi zatiči (politrepenska neelastična smola in cinkov oksid) in koreninskim cementom.

Postopek pri zdravljenju mrtvih zob je identičen a zahtevnejši, saj je potrebno odstraniti tudi precej inficirane trdne substance zoba, pogosto po predhodni odstranitvi starih zdravljenj.

Zdravljenja zobozdravnik večinona izvede v enem obisku, v zahtevnejših primerih pa se "borimo" za zob tudi več mesecev.

Zdravljeni zobje so vedno potencialni izvor težav, včasih zaradi reinfekcije apikalnega predela, včasih pa zaradi mehanske (obsežna odstranitev zobovine) in biokemične (živo tkivo v zobu vzdržuje kemično sestavo zoba in popravlja mikro poškodbe trdih tkiv) oslabitve podležejo zlomom.

Zdravljenje zob je časovno in delovno intenziven, natančen postopek, kar je vzrok za navidezno visoko ceno storitve.

Dobro pozdravljen zob bo še dolgo v naših ustih in bo po potrebi dober nosilec za protetično nadgradnjo, altrnativa zdravljenju je vedno izguba zoba.

Prevleke

Zobna prevleka je »kapica«, ki ima obliko zoba in jo cementiramo (prilepimo) na obrušen zob. Zob prekriva v celoti. Z njo obnovimo obliko, velikost, trdnost zoba in izboljšamo njegov izgled.

Naredimo jih, kadar zaradi obsežnega kariesa, zloma, obrabe,... ni mogoče izdelati zalivke.

Izdelujemo kovinsko-keramične in polno-keramične prevleke.

Kovinsko-keramične prevleke

Kovinsko-keramične prevleke imajo ogrodje iz kovine (večinoma jeklo), na katerega je ˝napečena˝ keramika. Združuje zadovoljivo estetiko, ob visoki trdnosti in relativni cenenosti.

Zobozdravniki izdelamo posamične prevleke in mostičke.

Kovinsko-keramične prevleke so terapija izbire, kadar ne zahtevamo vrhunske estetike, potrebujemo pa odlične mehanske lastnosti: oskrba kočnikov, daljših vrzeli, prevleke povezane s protezo,...

Zaradi kovinskega ogrodja, ki ne prepušča svetlobe, je ob takih prevlekah lahko viden temnejši rob dlesni, kar je estetsko moteče.

Polno-keramične prevleke

Polno-keramične prevleke imajo ogrodje iz prosojnega materiala , ki ne moti prehoda svetlobe skozi zob; s temi prevlekami oskrbljeni zobje so v estetskem smislu najboljši nadomestek naravnih zob.

Uporabljamo jih za oskrbo posamičnih sprednjih zob, kjer je zaželjena vrhunska estetika.

Prehod med polnokeramično prevleko in zobom je neviden, le-ta je lahko postavljen nad nivo dlesni, kar je biološko bolj sprejemljivo.

Primerne pa so tudi za paciente z alergijami na kovine.

Zirkonij-keramične prevleke

Zirconij keramične prevleke imajo ogrodje iz zirkonijeve keramike, zaradi česar je bistveno trdnejša od ostale brezkovinske keramike, kar omogoča izdelavo krajših mostičkov. Ogrodje ne prepušča svetlobe, ker pa je bele ali rumene barve vseeno omogoča izdelavo visoko estetskih prevlek.

Uporabljamo jih za oskrbo krajših vrzeli spredaj.

Mostički

Mostiček je zobno-protetična konstrukcija, ki povezuje zobe okoli vrzeli v čeljusti. Sestavljajo jih prevleke na obstoječih zobeh (nosilcih) in členi med njimi ,ki nadomeščajo manjkajoče zobe.

Cena mostička je produkt cene {prevleke} in {števila nosilcev + števila manjkajočih zob}.

Mostičke izdelujemo v kovinsko-keramični (visoke mehanske zahteve) in zirkonij-keramični tehniki (visoke estetske zahteve).

V Zobozdravstvu Lavtar izvajamo vse vrste zobnoprotetične oskrbe.

Proteze

S protezami nadomeščamo manjkajoče zobe kadar število, razporeditev ali kvaliteta preostalih zob zobozdravniku ne dopušča izdelave mostičkov in se ne odločimo za implantatno - protetično oskrbo.

Totalna proteza

Totalna proteza nadomešča vse zobe v čeljusti. Klasična zgornja totalna protezazdovoljivo funkcionalno in estetsko oskrbi popolno brezzobost. Sestavljena je iz akrilne plošče (prekriva nebo in sega v prostor med ustnicami in lici na eni ter čeljustmi na drugi strani), v katero so vstavljeni prefabricirani zobje. V redkih primerih ne moremo doseči zadostne stabilnosti, prav tako ne preprečuje resorpcije alveolarne kosti (po izgubi zob se del čeljustne kosti v katerem so bile korenine resorbira). Je zadovoljiva in relativno cenena rešitev za oskrbo brezzobe zgornje čeljusti.

Spodnja totalna proteza večinoma ne doseže ustrezne stabilnosti in je v sodobnem zobozdravstvu začasna rešitev. Minimalni standard oskrbe spodnje brezzobe čeljusti je z dvema implantatoma podprta spodnja totalna proteza.Takšna rešitev zagotavlja stabilnost spodnje proteze, kar je pogoj za normalno življenje naših pacientov.

Delna proteza

Delna proteza nadomešča zobe kadar preostali zobje ne dopuščajo izdelave mostičkov. Standard sodobnega zobozdravstva je delna proteza z ulito kovinsko bazo, ki zaradi togosti zagotavlja predvidljivo razporeditev sil žvečenja na podporne zobe in dlesen.

Pogosto jo kombiniramo s fiksnoprotetično oskrbo preostalih zob ob uporabi polzil (elementi ki omogočajo nevidno pritrditev proteze na zobe - ni žičk ali zapon).

Ob domišljenem načrtovanju in skrbni izvedbi zagotavlja visok nivo rehabilitacije.

Majhno število zob nosilcev slabe kvalitete (majavost, slabo zdravljenje) nas sili v izdelavo totalnih protez, ki sedijo na teh nosilcih.

Konusna Proteza

Konusna proteza je totalna proteza ki sedi na dlesni in posebno obdelanih zobeh nosilcih (konusne prevleke), ki izboljšajo stabilnost proteze in omogočajo določeno senzorično kontrolo žvečenja. Včasih namesto konusnih prevlek uporabimo koreninske kapice.

Konusna proteza in proteza na koreninskih kapicah odložijo totalno brezzobost in ljudem olajšajo prehod na totalne proteze ali pa olajšajo (odložijo) odločitev o finančno zahtevnejših rešitvah.

Proteza na implantatih

Vrh oskrbe s protezami predstavljajo z implantati podprte proteze. Z implantati lahko zagotovimo ustrezno stabilnost totalnim protezam, lahko pa izdelamo z več implantati podprte proteze, katere bi raje imenoval snemljive mostičke (zagotovijo stabilnost primerljivo s fiksnimi rešitvami, omogočajo pa enostavnejše vzdrževanje).

V Zobozdravstvu Lavtar izvajamo vse vrste zobnoprotetične oskrbe.

Implantati

Zobni implantat je ˝vijak˝, ki nadomešča korenino zoba. Vsadimo ga v čeljust, kjer služi kot nosilec (sidrišče) za izdelavo protetičnih nadgradenj: prevlek, mostičkov ali protez. Uspeh posega je visoko predvidljiv in je najboljša izbira za nadomeščanje zob pri ljudeh z dobro ustno higieno.

Z implantati zobozdravnik nadomesti manjkajoče zobe brez brušenja ostalih zob. Omogočajo izdelavo optimalnih fiksnih ali snemnih protetičnih rešitev ne glede na število manjkajočih zob.

Implantatno protetična terapija, primerjana s klasično protetično oskrbo (mostički, delne in totalne proteze) bistveno izboljša funkcijo in estetiko ter posledično udobje in samozavest. Dolgoročno je, posebno ob upoštevanju višje kvalitete življenja, implantatna terapija tudi cenejša.

Implantatna oskrba je sestavljena iz kirurškega posega, ko vam v lokalni anesteziji vstavimo zobne vsadke. Poseg je popolnoma neboleč in je primerljiv z naporom (če odmislimo strah in pričakovanje) ob zahtevnejšem puljenju zoba. Implantacija enega vsadka traja približno 30 minut.

Po vsaditvi se včasih pojavijo prehodne pooperativne bolečine in oteklina (nekaj dni), kar lajšamo s protibolečinskimi zdravili.

Po vraščanju vsadkov (nekaj tednov do nekaj mesecev) izdelamo protetično nadgradnjo: prevleke, mostički ali proteze (tehnološko podobno klasični protetiki).

V zobozdravstvu Lavtar uporabljamo Ankylos implantate vodilnega svetovnega proizvajalca Dentsply-Friadent.

Implantati ohranjajo vaše zobe in oralno zdravje, saj ne zahtevajo brušenja zdravih zob. Preprečujejo izgubo kosti in umik dlesni, kar je neizogibno na mestih izgube zob, predvsem ob nošnji protez.

Pri večjem številu manjkajočih zob omogočajo izdelavo mostičkov in odvrnejo potrebo po delni protezi. Služijo nam tudi za pričvrstitev proteze pri brezzobih čeljustih in s tem izboljšajo funkcijo.

Puljenje zob

Ko zoba ni več možno rešiti je potrebno zob izpuliti. Najpogostejši vzroki so parodontalna prizadetost zob, obsežna granulomska vnetja po neuspelih zdravljenjih, počene korenine in poškodbe zob zaradi nezgod.

Pri otrocih in mladostnikih so najpogostejši vzroki za puljenje pred ortodontsko terapijo, pomagamo tudi pri ˝puljenju˝ majavega mlečnega zoba.

V Zobozdravstvu Lavtar je puljenje zob hitro in neboleče. Odstranjujemo tudi neizrasle modrostne zobe (osmice).

Zobozdravnik po potrebi zob izpuli kirurško (odgrnitev dlesni, odstranitev kosti, ki onemogoča odstranitev zoba, šivanje rane).

Pacientom s slabšim strjevanjem krvi izvedemo ˝ekstrakcijo z zaustavlajnjem krvavitve˝ (aplikacija materiala, ki pospešuje nastanek krvnega strdka v ekstrakcijsko rano in šivanje le te).

Parodontalna bolezen

Parodontalna bolezen je vnetje obzobnih tkiv (dlesni, periodoncija in kosti) zaradi kopičenja in razmnoževanja bakterij na površini zoba. Je ena najpogostejših okužb pri odraslih in eden glavnih vzrokov za izgubo zob.

Začne se kot vnetje dlesni, napreduje v razgradnjo pozobnice in čeljustne kosti. Parodontalna bolezen z nastankom globokih obzobnih žepov (med zobom in dlesnijo) in majavostjo zob se navadno pojavi po 40. letu starosti.

Večinoma poteka kronično, z obdobji izbruha in mirovanja. Večje tveganje za parodontozo imajo kadilci, sladkorni bolniki, pacienti z okrnjenim imunskim sistemom, zdravljeni s steroidi, stres.

Vnetje obzobnih tkiv pogosto prispeva k razvoju nekaterih sistemskih bolezni in stanj (ateroskleroze, aspiracijske pljučnice, prezgodnjega poroda).Tveganje za srčni infarkt se pri napredovali parodontalni bolezni poveča za 2 krat.

Zdravljenje:

  • higienska faza, pouk o ustni higieni

  • odstranjevanje dejavnikov, ki povečajo zadrževanje plaka

  • luščenje in glajenje zobnih korenin

  • parodontalno - kirurški posegi

  • fiksacija zob (zdravljenje malavosti)

  • redne kontrole (3 -12 mesecev)

Parodontalno bolezen zdravimo zobozdravniki in parodontologi.

Pregled
Zobni kamen
Zabarvanje zob
Plombe
Mostički
Zdravljenje zob
Prevleke
Implantati
Proteze
Parodontoza
Puljenje zob
bottom of page